Kuinka karikatyyri piirros tilataan?

Kuinka karikatyyri piirros tilataan?

Karikatyyri on loistava lahjaidea hänelle, jolla on jo kaikkea! Se on nimenomaan vaihtoehto siinä vaiheessa, kun ei ole oikeastaan mitään järkevää lahjaa annettavaksi. Mainiot syntymäpäiväonnittelut miehelle!

Koska karikatyyri piirros tulee lähes poikkeuksetta minulle tuntemattomasta henkilöstä, on tärkeää, että lähdekuvat ja taustatiedot on mahdollisimman hyvät.

1. Valokuvat

Ensimmäinen ja tärkein asia on tietenkin hyvät valokuvat. Niiden perusteella teen karikatyyripiirroksen. Olisi hyvä olla ainakin kaksi sellaista kuvaa joissa kasvot ja etenkin silmät erottuu hyvin. Silmien väri on hyvä kertoa tilauksessa, sillä sitä ei aina saa selville valokuvista. Tosin melko varman päällä ollaan, jos tekee tummat siniharmaat silmät :)

Kannattaa myös valita sellaisia valokuvia, joissa ilme on kohteelle tyypillinen. Jos hän ei koskaan hymyile niin, että hampaat näkyy, ei kannata sellaisia kuvia laittaa. Ne vaan hämäävät ja saatan harmillisesti ottaa juuri sen kuvan lähtökohdaksi ja ensimmäinen vedos tulee näyttämään todella vieraalta.

Hyvien valokuvien kanssa on usein juuri se ongelma, ettei niitä tahdo oikein löytyä. Ainakaan juuri silloin, kun niitä tarvitsisi. Pieni helpotus on, jos lahja tulee perhepiirissä - muutaman lähikuvan voi napsaista jollain sopivalla verukkeella. Samalla kuvat on ainakin tuoreita. Esimerkiksi voi sanoa vaikka että "sulla on naamassa joku jälki" ja ottaa kuvia ikään kuin että voisi näyttää, sitten kertoo vaan ettei näissä nyt mitään näykään. Myös tutuilla saattaa löytyä yllättävänkin hyviä otoksia.

2. Taustatarina

Itse tykkään, että karikatyyripiirroksessa on mukana paljon yksityiskohtia. Kuva on mukavampi sommitella ja siitä tulee paljon mielenkiintoisempi, kuin pelkästä hahmosta yksinään. 

Usein kuvassa on pääosassa joko ammatti tai rakkaimmat harrastukset. Tai molemmat. Piirros on itseasiassa hauskempi, kun siihen sekoittaa asioita tavalla, joka ei olisi reaalimaailmassa mahdollista. Taustalle kannattaa ripotella pieniä yksityiskohtia, jotka voi liittyä edellisiin tai aivan irrallisia "inside" yksityiskohtia, jotka ei välttämättä aukene muille.

Hyviä juttuja, mihin voi tarttua on esim.

  • kellot
  • hatut
  • mielivaatteet
  • automerkki
  • pieleen mennyt ostos
  • joku aina kateissa oleva asia
  • puhelinaddiktio
  • jatkuvasti siteerattu kirja/kirjailija
  • herkku-/inhokkiruoka
  • haaveissa siintävä hankinta

Taustaksi voi kehitellä esimerkiksi jonkun rakkaan paikan tai vaikka työympäristön. 

3. Tärkeitä yksityiskohtia

Silmien värin lisäksi on myös muutamia yksityiskohtia hyvä selvittää ennen tilausta, ettei tule kiusallisia tilanteita. Esimerkiksi usein piirroksessa näkyy vasen nimetön... jos siinä kuuluu olla sormus, on se hyvä muistaa mainita.

Silmälasien käytöstä kannattaa myös mainita, eli pitääkö niitä jatkuvasti vai onko valokuviin vain sattunut aina lukulasit silmillä. Naisten kohdalla olisi hyvä tieto kuinka meikattuna tykkää yleensä esiintyä ja onko jossain mallikuvassa tyypillisin ehostus. 

Jos harrastusvälineistä tai muista yksityiskohdista ei löydy omia valokuvia, niin voi laittaa joko Googlatun kuvan tai tyyppitietoja, niin kaivelen sitten itse lisää. Väri on hyvä mainita jos on tiedossa tai oleellinen asia.

Kaikki edellä mainitut ei tietenkään tarvitse löytyä samassa kuvassa, minä asemoin piirrosvaiheessa kaikki kohdalleen. Yritän aina saada yksityiskohdatkin sopimaan jotenkin kuvaan niin, ettei ne näytä vaan siltä että on puoliväkisin roiskittu jonnekin.

Aikataulu

Tilaukseen merkittävästi vaikuttava tekijä on myös aikataulu, eli koska valmis taulu pitäisi olla sinulla kädessä. Hyvä nyrkkisääntö on että vähintään pari viikkoa kannattaisi varata projektiin. Mustavalkoinen rintakuva onnistuu joskus nopeamminkin. Tauluja on työn alla tasaiseen tahtiin ja riippuen ruuhkasta otan tilauksen käsittelyyn yleensä noin reilua viikkoa ennen toimitusajankohtaa. 

Lähetän "lyijykynäluonnoksen" ensin kommenteille, tässä vaiheessa se on yleensä vasta kohteen pää ja samalla tiedustelen että onko kuvassa vielä mitään tuttua. Ja jos näköisyys on ihan metsässä, niin korjausliikkeitä ehtii hyvin vielä tekemään. Jokaisesta korjauksesta laitan uutta luonnosta kommenteille.

Tarvittavien säätöjen jälkeen piirrän kuvan puhtaaksi ja väritän, mikäli tilaus on värillinen ja laitan vielä valmiista vedoksen. Silloin tällöin postitus hurahtaa aika lähelle deadlinea, eli luottamus Suomen Postiin on melkoinen - tosin paketit tuntuu menevän perille lähes minne päin tahansa noin 24 tunnissa. Jossain päin automaatteja täytellään jopa viikonloppuisinkin.

Muuta

Usein piirros sijoittuu ulos ja silloin taustalla näkyy sinitaivasta pilvineen, se toimii hyvin kasvojen värin kanssa. Mutta jos kuva sijoittuu sisätiloihin, voit ottaa kantaa taustan väriin. Varsinkin jos tulee perhepiiriin, niin sen voi sovittaa sisustukseen sopivaksi.

Työlläni on tyytyväisyystakuu, eli jos piirros ei ala säätöjenkään jälkeen tuntumaan siltä, että kehtaisit sen lahjaksi antaa, tilaus perutaan eikä siitä tule sinulle mitään kustannuksia.

Verkkokaupassani on käytössä Klarna, eli voit maksaa saman tien kortilla tai halutessasi maksaa myöhemmin joko 30-päivän ilmaisella maksuajalla tai pilkkomalla maksut eriin.

Tee tilaus >