Miksi tekoäly ei vieläkään päihitä ihmisen luovuutta
Kuvitellaanpa tilanne, jossa tekoäly lähestyy karikatyyrien maailmaa tyytyväinen ilme kasvoillaan (jos sillä sellaiset olisivat), innoissaan valloittamaan uuden taiteen alan. Mutta voi ei, tekoälyn kohdatessa karikatyyritaidetta se kompastelee ja huomaa jäävänsä ihmistaiteilijoiden jalkoihin! Miksi näin käy, vaikka tekoäly on niin taitava monella muulla alalla? Tässä blogissa sukellamme syvemmälle tähän kiehtovaan aiheeseen.
Karikatyyrien ytimessä hymyilevä intuitio ja herkkyys
Karikatyyritaide on kuin vitsin kertomista piirroksen muodossa. Taiteilijan pitää löytää henkilön persoonallisuuden hauskin ydin ja saada se loistamaan kirkkaana. Tässä kohtaa tekoäly joutuu sanomaan "hymiö hukassa", sillä ihmisen herkkyys ja intuitio ovat avainasemassa karikatyyrien koomisen puolen esiin tuomisessa.
Konteksti ja henkilökohtaiset yhteydet - tekoälyn kompastuskivi
Karikatyyritaiteilija on kuin tarkkanäköinen salapoliisi, joka ratkoo arvoituksia kohteen elämästä ja luo niistä kiehtovan tarinan kuvan muodossa. Tässä tekoäly ei pääse samalle viivalle ihmisen kanssa: se voi ahmia valtavat määrät tietoa, mutta ei osaa yhdistellä niitä samaan hienostuneeseen ja koomiseen lopputulokseen kuin taitava taiteilija.
Luova prosessi - jossa tekoäly joutuu pyytämään apua
Kun taiteilija piirtää karikatyyrejä, hänellä ei ole suoraa reittiä A:sta B:hen. Sen sijaan hän poukkoilee ideasta toiseen ja hioo työtään matkan varrella – kuin koominen käsityöläinen! Tämä on alue, jolla tekoäly jää nuolemaan näppejään. Se seuraa kaavamaisesti ohjelmoituja malleja, eikä osaa tuoda töihinsä sitä riemastuttavaa yllätyksellisyyttä, joka on ihmistaiteilijan tavaramerkki.
Lopuksi
Vaikka tekoäly on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin, karikatyyritaide on vielä alue, jossa se ei ole onnistunut nousemaan ihmisen yläpuolelle. Sekin hetki saattaa vielä olla joskus käsillä... koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, se on tullut silmille niin useasti tämän teknologisen kehityksen myötä. Pitää vaan hyväksyä se ja opetella käyttämään sitä hyväkseen.